Wat de juiste voeg kan doen voor uw gevel

Voor een groot deel bepaalt de natuursteen sortering, die u kiest om de gevel mee op de bouwen, de uitstraling van het huis. Toch is er nog een andere factor die ook van grote invloed is op het aanzicht van uw gevel; de voeg! De voeg zorgt er voor dat alle stenen samen één geheel en dus één massieve muur worden. Bij iedere soort natuursteen, met zijn eigen kleur en uitstraling, staat een andere kleur voeg. Toch is het ook belangrijk wat u mooi vindt. Donker, licht of voegloos, het kan allemaal. Het hangt er dan ook maar net vanaf wat u voor ogen heeft.

Drie belangrijke aspecten

Als u een passende voeg gaat kiezen zijn er drie aspecten die erg bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat van de gevel; de grootte, de diepte van de voeg en de kleur. De variaties die mogelijk zijn met deze drie factoren leveren het beeldbepalende effect op. De diepte en grootte maken bijvoorbeeld uit hoe goed de voeg zichtbaar is en de kleur geeft aan in welke uitstraling de gevel uiteindelijk zal krijgen. Vaak wordt er gekozen voor een kleur die een tint donkerder of dezelfde tint heeft als de gevelsteen. Hoe dichter de kleur van de voeg in buurt komt van de steen, hoe rustiger het beeld zal ogen. Maar kiest u voor contrasterende kleuren, dan zal de mortel er meer uitspringen.

Doorstrijkmortel of dunbedmortel

De mortel is bedoeld om de natuurstenen aan elkaar te hechten, zodat er een mooie en sterke gevel kan ontstaan. Kiest u voor metselwerk met Natuurgevelsteen, dan wordt er vaak een doorstrijkmortel of dunbedmortel gebruikt. Deze mortels zorgen ervoor dat de muur stevig staat en het één geheel wordt. Er is geen voegmortel nodig, omdat de mortel bij onze natuursteen ook direct als voeg dient. De mortel wordt geleverd op kleur en zijn daardoor ook bepalend voor de ambiance van de gevel.

Metselmanieren

In welke mate u een voeg ziet en hoe er gemetseld wordt hangt af van de natuursteen soort die u kiest. Natuurgevelsteen wordt bijvoorbeeld vaak erg dun gemetseld met een diep liggende voeg, om zo de nadruk wat meer op de steen zelf te leggen. Het is zelfs zo dat de mortel, eenmaal aangestijfd, aan het einde van de dag diep uitgekrabd wordt om zo een gestapeld effect te creëren. Anders is dat bij onze Natuursteen strips. Veel van onze sorteringen zijn verkrijgbaar als strips, met een muurdikte van ca. 2-3 cm. Deze strips worden geplakt op een bestaande gevel of een achterwand. Ook met onze steenstrips creëer je een natuurlijk effect omdat onze strips stuk voor stuk worden geplakt. Met de natuursteen strips is het wel mogelijk een voeg te creëren door de muur na te voegen. In ons inspiratiecentrum hebben wij ook diverse samples van de verschillende kleuren mortel, zodat u een goed beeld krijgt van alle mogelijkheden.