fbpx

De voordelen van natuursteen

Eén van de grootste voordelen van natuursteen is dat het van nature duurzaam is. Het product vindt zijn oorsprong miljoenen jaren geleden en is tegenwoordig een product wat je terugziet in veel verschillende wereldberoemde gebouwen. Natuursteen heeft een langdurige levensloop en is geschikt voor circulair bouwen. Daarnaast worden er op geen enkel wijze chemicaliën toegepast en komen er geen enkele chemische processen aan te pas bij de winning en het productieproces. We lichten dit graag uitgebreid toe.


Duurzaam bouwen met natuursteen

Circulair bouwen is het toepassen van duurzame principes zonder natuurlijke hulpbronnen uit te putten. Er wordt dus slim omgegaan met grondstoffen, producten en goederen. Natuursteen is van nature duurzaam en gaat levenslang mee, mits het op de juiste manier wordt toegepast. Het is zeer geschikt voor circulair, duurzaam bouwen. Omdat het oneindig lang meegaat, kan het worden hergebruikt, met of zonder bewerkingen. Bijvoorbeeld door het hergebruiken van gevelstenen van eerdere gevelbekleding in het bestraten van een oprit óf grote natuursteen elementen opnieuw te verwerken in nieuwe bouwwerken of constructies. Zeer recyclebaar dus. 

Goed voor mens én natuur

Behalve dat het materiaal 100% natuurlijk is, er komen geen chemische processen aan te pas, zorgt het ook voor duurzame werkgelegenheid. Wist je dat ruim 80% van onze producten afkomstig is uit Noord-Macedonië? Hier werken wij samen met kleinschalige familiebedrijven waar het materiaal wordt gewonnen en bewerkt. Er is dus geen sprake van massaproductie. Dit maakt maatwerk mogelijk, we zijn namelijk erg nauw betrokken bij het productieproces. Ons doel is hier duurzame werkgelegenheid te scheppen en ons in te zetten voor goede en veilige werkomstandigheden. Zo helpen wij bij het ontwikkelen van werkmethodieken die het werk verlichten, krijgen medewerkers beschermingsmiddelen en staan wij hen bij met advies over veiligheid. Dankzij NG | Bouwen met Natuursteen hebben inmiddels ruim 40 Macedonische gezinnen een vast inkomen.

Onderhoudsgemak

Over het algemeen ervaar je met natuursteen veel onderhoudsgemak, het is makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Afdichtingen, zoals BionicCoat, kunnen uw gevelbekleding van natuursteen beschermen tegen vlekken en andere vormen van schade. Dit is een duurzame manier om natuursteen te beschermen en wordt vaak toegepast bij de installering van natuursteen. BionicCoat kan ingezet worden voor ieder type project en elke omgeving en is vocht en vuil afstotend. Het biedt ruim 10 jaar bescherming waardoor je veel onderhoudsgemak ervaart: de uitstraling van je gevel blijft lang mooi.