fbpx

Metselwerk: welke technieken kunt u kiezen?

Om van een bouwproject een succes te maken, is het van belang dat over alles nagedacht wordt zodat het geheel uiteindelijk klopt. U heeft dan ook vast veel tijd besteedt aan het uitzoeken van een mooie natuursteen sortering die volledig past bij het exterieur dat u voor ogen heeft. Toch komt er meer bij kijken dan het uitzoeken van natuursteen wilt een bijzondere gevel creëren. Om ervoor te zorgen dat de gevel er spraakmakend uit komt te zien is het niet verkeerd om ook na te denken over het metselwerk. Hoe de stenen verwerkt worden en de manier waarop gemetseld wordt dragen bij aan het uiteindelijke eindresultaat. We lichten u dan ook graag wat metseltechnieken toe, laat u hier dan ook vooral door inspireren.

Metselen in wildverband

Als het gaat over natuursteen metselwerk wordt er vaak voor gekozen in wildverband te metselen. Dit betekent dat de gevel gemetseld wordt zonder patroon waardoor het natuurlijke effect van de natuursteen benadrukt wordt. Zowel onze Natuurgevelsteen als onze Lapide collectie lenen zich ervoor in wildverband gemetseld te worden. Toch ziet dit er in beide gevallen erg anders uit. Lapide heeft namelijk een vaste lagenmaat waardoor de muur uiteindelijk zal bestaan uit rechte lijnen. Daarentegen heeft Natuurgevelsteen geen vaste lagenmaat, maar bestaat uit een mix van verschillende hoogtes. Hierdoor kan ervoor gekozen worden om niet in rechte lijnen te metselen. Een hoge steen van 8 centimeter kan bijvoorbeeld opgevangen worden door twee stenen van 4 centimeter hoog. Metselen in wildverband is dan ook een erg leuke puzzel als u het aan onze metselaars vraagt. Maar omdat Natuurgevelsteen erg veelzijdig is het ook mogelijk om in rechte lijnen te metselen.

Braziliaans metselverband

Daarnaast is het ook mogelijk te metselen in Braziliaans verband. Deze manier van metselen kenmerkt zich door de vele openingen die ontstaan in het metselwerk. Dit betekent dat de stenen telkens een klezoor van elkaar verwijderd zijn. Een steen rust dan aan beide kanten slechts ter breedte van dezelfde klezoor op de onderliggende laag. Hierdoor ontstaat een ruimte die vrij blijft en dat geeft het metselwerk een transparant, open karakter. Daarnaast zorgt het ervoor dat licht op een bijzondere manier binnen kan vallen.

Metselen in stapelverband

Tot slot wordt er ook wel eens voor gekozen om te metselen in stapelverband, mits u kiest voor natuursteen met vaste formaten. Doordat de stenen dezelfde maat hebben is het mogelijk ze recht boven elkaar te plaatsen. Zo lopen niet alleen de horizontale lintvoegen in elkaar over maar ook de verticale. Hierdoor komt de optische nadruk op het verticale aspect van de gevel te liggen. Door deze metselmethode creëert u op een eenvoudige manier een bijzondere gevel.

De juiste voeg kiezen

Naast de metseltechniek heeft de kleur van de voegmortel ook grote invloed op het uiteindelijke resultaat van het metselwerk. Bij de massieve natuurstenen leveren wij mortel op kleur, die direct als voeg dient. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mortel kleur die overeenkomt met de kleur van de natuursteen. Wanneer de mortel dan dun wordt uitgestreken en diep wordt uitgekrabd, creëert u echt een stapeleffect en lijkt de mortel niet te bestaan. Om meer contrast te vormen, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een lichte voeg bij een donkere steen. Wij geven graag advies en laten u graag de verschillende mogelijkheden zien tijdens uw bezoek aan ons inspiratiecentrum. Klik hier om een afspraak te maken en hopelijk tot ziens!